Pakalbėkime apie veršelių girdymą iš karto po krekenų!

 

Norime pakalbėti ir pasidalinti žiniomis su Jumis apie veršelių girdimą. Kada reikėtų pradėti girdyti veršelį? Kuo jį girdyti geriausia? Visais klausimas ir norime šiandiena jums patarti.

Pirmiausiai pradėkime nuo to, kad veršelius reikėtų pradėti girdyti pieno pakaitalais iš karto po krekenų. Mažiems veršeliams (iki 2 savaičių amžiaus) nereikėtų duoti pieno pakaitalų, kuriuose yra daugiau negu 0,25 proc. ląstelienos. Ši medžiaga ankstyvame amžiuje beveik nevirškinama, skatina žarnyno peristaltiką ir dėl to veršeliai ima viduriuoti, mažėja priesvoriai. Paprastai tariant -kuo daugiau augalinių komponentų pieno pakaitale, tuo jis pigesnis ir mažiau naudingas veršeliui.

Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad tokie pakaitalai labiau tinka vyresnio amžiaus veršeliams (nuo 3 savaičių). Todėl renkantis pakaitalą būtina gerai išsiaiškinti ne tik jo maistingumo rodiklius, bet ir kokią dalį jame sudaro augaliniai komponentai.

Visų pirma -pieno pakaitalai turi būti malonaus kvapo, šviesiai baltos, kreminės spalvos, birūs, gerai tirpstantys vandenyje.

Veršelių girdymui iš karto po krekenų pieno pakaitalus galima būtų išskirti į 2 pagrindines rūšis:

  1. pieno pakaitalai lieso pieno miltų pagrindu (LPM) – tirpūs milteliai, gaunami išdžiovinus pasterizuotą karvės pieną. Milteliai ištirpinami šiltame vandenyje ir taip gaunamas tirpalas, išlaikantis visas šviežiame piene esančias vertingas medžiagas. Produktas yra gausus baltymų, riebalų, pieno cukraus – laktozės, vitaminų, maistinių medžiagų ir mikroelementų.

LPM sudėtyje yra imonoglobulinai, kurie yra labai svarbūs veršelio imūninei sistemai bei sveikatingumui;

  1. pieno pakaitalai išrūgų miltų pagrindu – gaminami džiovinant šviežias išrūgas, gautas iš kietų ir pusiau kietų fermentinių sūrių, kurių gamybos metu.

Sausose išrūgose daug mineralinių medžiagų, baltymų ir nepakeičiamųjų amino rūgščių.

Baltymų 3 kartus mažiau yra išrūgose negu lieso pieno miltuose.

Mažiausia pieno pakaitalo girdymo temperatūra turėtų būti 37,5 laipsnių. Pagrindiniai skirtumai tarp jų yra šie:

  1. pieno pakaitalas su LPM patekęs į virškinimo traktą pradeda virškinimą jau burnoje, tada stemplės groveliu patenka į šliužą, ten susidaro vadinamoji “varškė” (kazeininis baltymas) ir toliau virškinimas baigiamas žarnyne. Tokiu atveju veršelis būna sotus 4-6 val.
  2. Pieno pakaitalų be LPM virškinimo procesas vyksta tik žarnyne, šliuže varškė nesusidaro, todėl veršelis būna sotus tik apie 2 val.

Būtina pabrėžti,kad pastaruoju atveju veršelio  suėdamų stambiųjų ir koncentruotųjų pašarų kiekis didėja ir tuo pačiu suaktyvėja didžiojo prieskrandžio vystymąsis, nes vien tik pienas ar pieno pakaitalas neturi jokios įtakos didžiojo prieskrandžio vystymuisi.

Mūsų pieno pakaitalai NutriCalf PREMIUM ir START yra aukščiausios kokybės ir tinka veršelių girdymui iš karto po krekenų, o tuo pačiu Jūs galite pasirinkti kokį girdymą rinktis: su lieso pieno miltais (NutriCalf PREMIUM) ar su išrūgų miltais (NutriCalf START). Jie yra gerai tirpūs vandenyje, o taip pat tinka ir automatizuotam veršelių girdymui.